zdrowe odzywianie_wpis1

Jadłospis

Czy wiesz że:

1. Niedobór JODU może powodować wole endemiczne, guzkowe, powiększenie gruczołu czy niedoczynność tarczycy

2. Drażliwość, stany lękowe mogą być spowodowane niedoborem MAGNEZU a jego NISKI poziom może być wzmacniany przez przewlekłe biegunki (lewatywy), nadmierne spożycie kawy, leków i herbat moczopędnych, alkoholu, głodówki (restrykcyjna dieta, niedożywienie)

3. SELEN jest jednym z mocniejszych odtruwaczy organizmu. Prawidłowy jego poziom wiąże się z niskim ryzykiem wystąpienia nowotworu piersi, płuc, jelita grubego, prostaty czy chorób serca i tarczycy

4. Niedobór Kwasów OMEGA 3 wpływa na zwiększenie stanów zapalnych organizmu, obniżenie odporności i rozwój chorób autoimmunologicznych.

5. Witamina D odpowiada za działanie układu odpornościowego a w naszej szerokości geograficznej jego prawidłowy poziom jest nie do osiągnięcia bez dodatkowej suplementacji

6. Najwięcej witaminy C jest w natce pietruszki i papryce a najbezpieczniejszą formą obróbki jest mrożenie i kiszenie

7. Prawidłowy poziom witaminy B12 wpływa na funkcjonowanie układu hormonalnego, nerwowego, tworzenia neuroprzekaźników od których zależy szybkość kojarzenia faktów, zdolność uczenia się, zapamiętywania, dobry nastrój, kontrola apetytu.

Jak zatem jeść? Jak komponować posiłki?

Niech twój jadłospis będzie bogaty w:

morskie ryby i owoce morza

 pestki

 nasiona

 orzechy

 otręby

 kasze

 warzywa strączkowe

 kiełki

 oleje nierafinowane z pierwszego tłoczenia w tym lniany, rzepakowy i oliwa z oliwek

 zielone warzywa

 jaja

Jeśli nie wiesz jak komponować posiłki i potrzebujesz wsparcia, napisz do mnie, a ja odezwę się do ciebie w przeciągu 24 H.

vital_93.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Napisz komentarz